زندگینامه استیو جابز موسس شرکت اپل
«استیون پل جابز» یکی از بزرگترین مخترعان و طراحان آمریکایی است که امروزه به عنوان یک کارآفرین موفق به مردم سراسر جهان شناخته شده است. او یکی از موسسان و مدیر اجرایی شرکت کامپیوتری اپل است. امروزه محصولات شرکت اپل، به عنوان یکی از پیشرفتهترین محصولات جهانی به فروش میرسند. این محصولات شامل آیپد، آیفون و مک بوک هستند. در ادامه قصد داریم بیشتر درباره زندگینامه استیو جابز و سرگذشت او صحبت کنیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر راجع به کارآفرینان بزرگ دنیا، پیشنهاد میکنیم به وبسایت آکادمی کسب و کار جوانبخت مراجعه کنید.
فهرست محتوا
Toggleاوایل زندگی استیو جابز
زندگینامه استیو جابز مانند بسیاری از کارآفرینان بزرگ دنیا با فراز و نشیبهای زیادی همراه است. او در خانواده «جوآن شیبل» (بعدها جوآن سیمپسون) و «عبدالفتاح “جان” جندالی»، متولد شد. این دو نفر دانشجوی فارغ التحصیل دانشگاه «ویسکانسین» بودند. آنها بعد از مدتی پسر خود را رها کرده و برای فرزند خواندگی به شخص دیگری واگذار کردند.
پدر بیولوژیکی استیو جابز، استاد علوم سیاسی در کشور سوریه بود و مادرش به عنوان گفتار درمانگر در یکی از مراکز درمانی فعالیت میکرد. مدتی بعد از اینکه جابز برای فرزندخواندگی به اشخاص دیگری واگذار شد، پدر و مادر بیولوژیکی او با یکدیگر ازدواج کردند و فرزند دیگری به نام «مونا سیمپسون» به دنیا آوردند. استیو جابز تا سن ۲۷ سالگی از پدر و مادر بیولوژیکی خود هیچ اطلاعی نداشت.
اما بعد از آن توانست اطلاعاتی درباره پدر مادر واقعی خود به دست آورد. خانوادهای که جابز را به فرزند خواندگی گرفتند، «کلارا» و «پل جابز» بودند. استیو در دوران نوزادی به این خانواده سپرده شد. به همین دلیل کلارا و پل را مانند پدر مادر واقعی خود دوست داشت. کلارا به عنوان حسابدار در یک شرکت کار میکرد و پل یک سرباز قدیمی گارد ساحلی و تعمیرکار ماشین بود.
زندگی در خانواده جابز
تحول چشمگیر در زندگینامه استیو جابز از خانواده غیر بیولوژیکی او شروع شد. او مدتی بعد از اینکه در ۲۴ فوریه ۱۹۵۵ در سان فرانسیسکو کالیفرنیا به دنیا آمد، به خانواده جابز سپرده شد و همراه خانواده غیر بیولوژیکی خود در مونتین ویو کالیفرنیا زندگی میکرد. این منطقه بعدها «دره سیلیکون» نام گرفت.
استیو جابز به عنوان یک پسر وافعی همراه پدرش روی لوازم الکترونیکی در گاراژ کار میکرد. پل روشهای کار روی قطعات الکترونیکی را به پسرش آموزش داد. بنابراین استیوجابز یاد گرفت چگونه قطعات الکترونیکی را جدا کرده و بازسازی کند. بعد از مدتی، به انجام این کار علاقهمند شد و همین علاقه توانست ریشههای استعداد کامپیوتری را در او شکوفا کند.
تحصیلات و کالج استیو جابز
با وجود این که استیو جابز هوش و استعداد بسیار زیادی داشت، اما دوران جوانی او با ناامیدی نسبت به تحصیل ادغام شده بود. در دوران ابتدایی، درس خواندن برای او یک شوخی بود و معلم کلاس چهارم باید برای درس خواندن به استیو جابز رشوه میداد. با این حال، او توانست به علت هوش بالای خود نمرات مناسبی در امتحانات پایانی کسب کند.
بعد از اتمام دوره دبیرستان، استیوجابز در کالج «رید» در پورتلند اورگان ثبت نام کرد. با این حال او علاقه چندانی به تحصیلات دانشگاهی نداشت. بنابراین بعد از مدتی تحصیل دانشگاه را رها کرد. بعد از ترک تحصیل از دانشگاه، حدود ۱۸ ماه در کلاسهای خلاقانه مدارس شرکت کرد. به عنوان مثال، یکی از رشتههایی که استیو جابز به آن علاقه بسیار زیادی داشت، رشته خوشنویسی بود. او بعدها بیان کرد که چگونه خوشنویسی عشق او را به تایپوگرافی افزایش داد. در سال ۱۹۷۴، به عنوان طراح بازیهای ویدیویی در شرکت آتاری استخدام شد.
اما چند ماه بعد شرکت را رها کرد تا به کشور هند سفر کند. هدف او از این سفر روشنگری معنوی بود. جابز سفرهای بیشتری انجام داد و روی داروهای روانگردان آزمایش کرد. در نهایت، استیو جابز بعد از مدتی تصمیم گرفت برای انجام فعالیتهای خود با «استیو وزنیاک» همکاری کند. استیو وزنیاک دوست دوران دبیرستان استیو جابز بود. او بعدها به یکی از بنیانگذاران شرکت کامپیوتری اپل و شریک تجاری جابز تبدیل شد.
وزنیاک در مصاحبهای با (PC World) در سال 2007 در مورد ارتباط خود با استیو جابز بیان کرد “ما هر دو عاشق وسایل الکترونیکی بودیم و به روشهای اتصال تراشههای دیجیتال علاقه داشتیم. مردم، به خصوص در آن زمان، هیچ ایدهای نداشتند که چیپها چیستند، چگونه کار میکنند و چه کاری میتوانند انجام دهند. من کامپیوترهای زیادی طراحی کرده بودم، بنابراین در طراحی الکترونیک و کامپیوتر بسیار از او جلوتر بودم. اما ما هنوز علایق مشترکی داشتیم. ما هر دو تقریباً یک نگرش مستقل در مورد چیزهای جهان داشتیم.»
تاسیس و ترک شرکت کامپیوتری اپل
بخش مهم زندگینامه استیو جابز، مربوط به تاسیس شرکت کامپیوتری اپل است. او در سال ۱۹۷۶ در سن ۲۱ سالگی شرکت کامپیوتری اپل را در گاراژ خانواده راه اندازی کرد. دوست او استیو وزنیاک، برای انجام این کار بسیار کمک کرد. استیو جابز اتوبوس فولکس واگن خود را برای سرمایه گذاری روی شرکت کامپیوتری اپل فروخت. همچنین وزنیاک نیز ماشین حساب علمی مورد علاقه خود را فروخت تا روی این شرکت سرمایه گذاری کند. این دو توانستند محصولاتی که جدیدترین فناوری روز دنیا تولید کنند. محصولات اولیه شرکت کامپیوتری اپل بسیار ارزانتر، کوچکتر، سریعتر و در دسترستر از سایر محصولات کامپیوتری بود. به همین دلیل، شرکت اپل توانست بعد از مدتی انقلاب بزرگی در صنعت کامپیوتر ایجاد کند.
ابتدا مجموعهای از رایانههای شخصی کاربر پسند توسط استیو جابز و استیو وزنیاک طراحی شد. سپس با مسئولیت بازاریابی جابز، در ابتدا این رایانهها با قیمت حدود ۶۶۶ هزار دلار به بازار عرضه شد. سه سال بعد، دومین مدل محصولات کامپیوتری اپل وارد بازار شد که حدود ۷۰۰ درصد قیمت آن نسبت به محصولات اولیه افزایش پیدا کرد. بنابراین، درآمد شرکت اپل به یکباره به ۱۳۹ میلیون دلار رسید. در سال ۱۹۸۰، شرکت کامپیوتری اپل به یک شرکت سهامی عام تبدیل شد و ارزش محصولات آن در بازار به حدود ۱.۲ میلیارد دلار رسید. بعد از مدتی، استیوجابز به «جان اسکالی» کارشناس بازاریابی شرکت پپسی کولا مراجعه کرد تا به عنوان مدیرعامل شرکت اپل مشغول به کار شود. برای شروع یک کسب و کار، باید از تکنیکهای گوناگونی استفاده کرد. تمامی این تکنیکها در بخش فروشگاه وبسایت آکادمی جوانبخت قابل تهیه هستند.
سقوط موقت
یکی از بخشهای مهم زندگینامه استیو جابز، پیدایش شرکت (IBM) است. بعد از طراحی محصولات اولیه، چندین محصول دیگر نیز وارد بازار شدند که نواقص قابل توجهی داشتند. این نواقص به مرور زمان باعث نارضایتی کاربران شد و موجی از ناامیدی به سمت شرکت اپل روانه گشت. شرکت (IBM) به یک باره توانست از نظر فروش از شرکت اپل پیشی بگیرد. بنابراین کمپانی اپل ناچار به رقابت با شرکت (IBM) شد.
در سال ۱۹۸۴، اپل مکینتاش را منتشر کرد. با وجود اینکه محصولات جدید شرکت اپل از کیفیت بالایی برخوردار بودند، اما قابلیت رقابت با شرکت (IBM) را نداشتند. جان اسکالی معتقد بود استیو جابز به شرکت اپل آسیب میرساند. به همین دلیل مدیران شرکت به مرور او را کنار گذاشتند. مشکل اینجا بود که استیو جابز هیچ عنوان رسمی در شرکتی که خودش بنیانگذارش بود نداشت. به همین دلیل موقعیت اداری شرکت اپل به حاشیه کشیده شد و جابز در سال ۱۹۸۵ این شرکت را ترک کرد. برای احیای مجدد یک کسب و کار، باید از مهارتهای فروش و بازاریابی استفاده کرد. این مهارتها در قابل برخی دوره های رایگان در وبسایت آکادمی جوانبخت در دسترس هستند.
بعد از ترک اپل
استیو جابز، بعد از ترک اپل در سال ۱۹۸۵ یک شرکت سخت افزاری و نرم افزاری جدید به نام (NeXT, Inc) طراحی کرد. او در ابتدا تلاش کرد محصولات خود را به عنوان یک سیستم عامل تخصصی کامپیوتری در کشور آمریکا به فروش برساند، اما برای انجام این کار موفق نشد و در ابتدای راه شکست خورد. او در نهایت در سال ۱۹۹۶ تصمیم گرفت شرکت اپل را به قیمت ۴۲۹ میلیون دلار خریداری کند. بنابراین در سال ۱۹۹۷ جابز مجدداً به عنوان مدیر عامل شرکت اپل به سمت قبلی خود بازگشت. بازگشت او به شرکت اپل توانست باعث احیای این شرکت شود. او از روشهای جدیدی برای احیای این شرکت استفاده کرد. به عنوان مثال، تیم مدیریتی قبلی را کنار گذاشت و از تیم مدیریتی جدیدی استفاده کرد.
همچنین مقدار سهام هر یک از سهامداران را تغییر داد و دستمزد سالانه را به یک دلار در سال رساند. بنابراین با کمک این روشها، شرکت اپل مجددا به مسیر قبلی خود بازگشت. بعد از مدتی، محصولات مبتکرانه و خلاقانه شرکت اپل مثل آی مک وارد بازار شدند. این محصولات به سرعت توانستند شرکتهای برند سازی و طراحی را به سمت خود جذب کنند. در سالهای بعد، شرکت اپل محصولات انقلابی مانند مک بوک ایر، آیپد و آیفون را وارد بازار کرد که همگی طبق جدیدترین فناوری روز دنیا ساخته شده بودند.
این محصولات به علت کیفیت بالاتر خود نسبت به محصولات سایر شرکتها، به سرعت توانستند به یک جایگزین مناسب برای محصولات کامپیوتری موجود در بازار تبدیل شوند. زمانی که اولین محصول این شرکت بعد از احیای دوباره وارد بازار شد، سایر رقبا برای تولید فناوریهایی کاملاً مشابه شرکت اپل تلاش کردند. اما تاکنون هیچ کدام از شرکتهای کامپیوتری نتوانستند محصولاتی بهتر یا کاملاً مشابه محصولات شرکت اپل تولید کنند.
گزارشات رشد زندگینامه استیو جابز
زندگینامه استیو جابز نشان میدهد که این شخص استعداد و توانایی کافی برای عرضه محصولات خلاقانه به بازار را داشته است. گزارشات سه ماهه اپل در سال ۲۰۰۷ وضعیت بسیار مناسبی را نشان میدهد. به عنوان مثال، ارزش سهام که برابر ۲۰۰ دلار در هر سهم بود، به مقدار 1.58 میلیارد دلار افزایش کرد که در آن زمان یک رکورد بود. همچنین ۱۸ میلیارد دلار مازاد در بانک ذخیره شد و بدهی این شرکت به سایر کسب و کارها یا دولت به صفر رسید. در سال ۲۰۰۸، شرکت اپل به دومین خرده فروش بزرگ موسیقی در کشور آمریکا تبدیل شد. اپل همچنین در فهرست مجله فورچون، در میان «تحسین شدهترین شرکتهای آمریکا» رتبه اول را به خود اختصاص دهد و رتبه اول را در بین شرکتهای (Fortune 500) کسب کند.
استیو جابز و پیکسار
بخش دیگر زندگینامه استیو جابز، مربوط به طراحی «پیکسار» است. در سال ۱۹۸۶، استیو جابز یک شرکت انیمیشن سازی را از «جرج لوکاس» خرید. این شرکت بعدها به استودیو انیمیشن پیکسار تبدیل شد. جابز اعتقاد داشت شرکت پیکسار پتانسیل بسیار زیادی برای رشد دارد. به همین دلیل در ابتدا ۵۰ میلیون دلار از سرمایه خود را در این شرکت سرمایه گذاری کرد.
بعد از مدتی، انیمیشنهای بسیار محبوبی مثل «داستان اسباب بازی»، «یافتن نمو» و «شگفت انگیزان» توسط این شرکت وارد بازار شد. این انیمیشنها حدود ۴ میلیارد دلار فروش داشتهاند. جابز تصمیم گرفت در سال ۲۰۰۶ استودیو خود را با «والت دیزنی» ترکیب کند. به همین دلیل، او بعد از مدتی به بزرگترین سهامدار شرکت دیزنی تبدیل شد. در سال ۲۰۱۱، دارای خالص استیو جابز از شرکت پیکسار (که در آن زمان با شرکت والت دیزنی ادغام شده بود)، حدود شش و نیم تا ۷ میلیارد دلار بود.
همسر و فرزندان
زندگینامه استیو جابز فقط با شرکتهای کامپیوتری و طراحی الکترونیکی گره نخورده است. در زندگی شخصی این کارآفرین بزرگ نیز میتوان موفقیتها و شکستهای وسیعی را مشاهده کرد. جابز در ۱۸ مارس سال ۱۹۹۱، با «لورن پاول» ازدواج کرد. آشنایی این زوج به مدرسه بازرگانی استنفورد بازمیگردد. این دو در اوایل دهه ۱۹۹۰ در این مدرسه با یکدیگر آشنا شدند. در آن زمان پاول دانشجوی رشته (MBA) بود.
حاصل ازدواج این دو سه فرزند به نامهای «رید»، «ارین» و «ایو» بود که با یکدیگر در پالو آلتو، کالیفرنیا زندگی میکردند. جابز همچنین در سال ۱۹۷۸ در سن ۲۳ سالگی از دوست دخترش «کریسان برنان» صاحب یک دختر به نام «لیزا» شد. لیزا برنان جابز، بعدها در کتاب خود به نام (Small Fry) که در سال 2018 منتشر شد، درباره دوران کودکی و رابطه خود با استیوجابز نوشت. در سال 1980، آزمایشهای (DNA) نشان داد که او و جابز ژنتیک یکسانی دارند. بنابراین، استیو جابز باید هزینه زندگی دخترش را تامین میکرد. زیرا مادر لیزا مشکلات مالی بسیاری زیادی داشت. با این حال استیو جابز تا سن ۷ سالگی با دخترش ارتباط برقرار نکرد. بعد از آن لیزا برای زندگی نزد پدرش آمد.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل درباره زندگینامه استیو جابز صحبت شد. او یک کارآفرین بزرگ و موسس شرکت کامپیوتری اپل است. استیو جابز بارها در کسب و کار خود شکست خورد. اما هر بار ناامید نشده و برای راه اندازی کسب و کاری جدید تلاش کرد. روحیه فوق العاده استیو جابز برای کنترل کسب و کار و بازاریابی باعث شد تا در نهایت کمپانی اپل امروزی را بسازد. اگر شما نیز به تکنیکهای فروش علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم با مراجعه به بخش تماس با ما در وبسایت آکادمی جوانبخت، از مشاورین این مجموعه راهنمایی بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.