چگونه می توانید نظم در زندگی خود را جاری سازید؟
ایجاد نظم در زندگی، اگر بتوانید هرج و مرج موجود در زندگی خود را کمی با نظم همراه کنید، میتوانید دوباره آن حس کنترل و نظم را در زندگی خود جاری نمایید. در اینجا ما به بررسی چندین راه در جهت پاسخ به این پرسش که چگونه می توانید نظم را در زندگی خود جاری نمایید، خواهیم پرداخت. نیازی نیست به تمام این استراتژیها مسلط شده و همه آنها را بخواهید به یکباره انجام دهید. سعی کنید از یک الی دو استراتژی به نحو عالی استفاده کنید تا تصوری وسیعتر از کارهایی که باید انجام دهید به دست آورید. در ادامه این مقاله از وبسایت آکادمی کسب و کار جوانبخت به دنبال پاسخی برای این سوال که چگونه می توانید نظم را در زندگی خود جاری سازید خواهیم بود.
فهرست محتوا
Toggle1. فهرستی تهیه کنید
لیستی از تمام کارهایی که باید انجام دهید، بنویسید. در این مرحله شروع به اولویت بندی نکنید. تهیه لیست میتواند به شما احساس کنترل را منتقل کند. زیرا اکنون هر کاری را که باید انجام دهید رو به روی خود و در لیست دارید. اگر لیست هنوز خیلی زیاد به نظر میرسد، به یکی دیگر از این تکنیکهای زیر بروید.
2. ژورنال نویسی کنید
یک فایل word خالی باز کنید و افکار خود را در آن با ذکر جزییات بنویسید. این کار به شما کمک میکند تا هر کاری که احساس میکنید باید انجام دهید را درک کنید. ژورنال نویسی در درک مشکلات به شما بسیار کمک خواهد کرد.
3.اقدام بعدی مد نظر خود را مشخص کنید
بسیار مهم است که اولا بدانید الان چه باید بکنید ثانیا در آینده چه اقداماتی لازم است انجام دهید. به همین سبب مشخص کنید که اقدامات حال حاضر باید چه باشند و کدام یک از اقدامات را در آینده باید رقم بزنید.
4.هدف و خواسته خود را مشخص کنید
نتیجه مدنظر خود را روشن کنید. از خود بپرسید که اهمیت این اقدام در ابتدای کار چیست؟ آیا سودمند است؟ اگر هست که هیچ اگر نیست جایگزین کنید. مشخص کنید به چه نتیجهای در انتهای کار نیاز دارید. آیا یک گزارش مرتب میخواهید؟ آیا یک سازه باید ساخته شود؟ فرقی ندارد. شما باید اهداف خود را به طور کامل بشناسید! اگر در جهت شناخت افکار خود و اهدافتان گامی برندارید، در زمان آغاز دچار سردرگمی خواهید شد.
5. وظیفه های خود را بیابید
مهمترین وظیفههای خود را مشخص کنید، سپس با اولویت بندی به سوی آنها حرکت کنید. اگر میخواستید در همین لحظه کاری را استارت بزنید آن چه بود؟ چرا آن کار را میخواهید استارت بزنید؟ نکته مثبت این روش این است که شما شاید نتوانید تمام کار را به انجام برسانید، اما حداقل در پایان روز مهمترین کارها را به اتمام رسانداید.
6. موارد غیر ضروری را حذف کنید
در وسط کاغذی، خطی رسم کنید. در نیمهای بنویسید مورد نیاز و در نیمهای دیگر بنویسید غیرضروری. لیست وظایف را بردارید و در این دو ستون تفکیک کنید. سپس در ادامۀ روز به کارهای ستون با اهمیت بپردازید و یکی پس از دیگری به اتمام برسانید. به این نحو شما هر کاری که دارای اهمیت بوده است را به انجام رساندهاید و به کارهای غیر ضروری نپرداختهاید.
7.معجزه ی نوشتن برای ایجاد نظم در زندگی
تمام کارهایی که قصد انجامشان را دارید روی یک کاغذ بنویسید. ادغام تمام کارها کنارهم میتواند به شما دورنمایی از آنچه باید انجام دهید را بدهد.
8. از قدرت نه گفتن استفاده کنید
به استفادههای نامناسب از وقت خود، نههای محکمی بگویید. اگر بخواهید هم به کارهای خود برسید و هم به درخواستهای مردم از خودتان عمل کنید، نتیجه چیزی جز فرسودگی و از بین رفتن شما نخواهد بود. پس با اولویت بندی و اهمیت بالاتر دادن به کارهای مهم خودتان، راه پیشرفت را در پی بگیرید. رک باشید، نگویید اگر وقت کنید انجام خواهید داد، با کمال رک بودن و به صورت مستقیم و در نهایت احترام، یک نه محکم بگویید و بحث را ببندید.
9. از خود بپرسید اگر در این میان متوقف شوید چه اتفاقی خواهد افتاد
بدترین حالت را در نظر بگیرید تا هیچگاه غافلگیر نشوید. از خود بپرسید اگر به سر کار نروید یا اگر این کار پیش روی خود را انجام ندهید چه خواهد شد. زمانی که با خود چک کرده باشید و به اتفاقاتی که ممکن است اتفاق افتد، اندیشیده باشید به خوبی میتوانید به دسته بندی کارها بپردازید. با این فرق که میدانید هرکدام از این کارها دارای چه سودها و زیانهایی میتوانند باشند.
10. برنامه ریزی کنید
برنامه ریزی یکی از مهمترین بخشهای انجام هر عملی است. توجه داشته باشید برنامهای نچینید که نتوانید به آن عمل کنید. برنامه خود را کاملا منعطف قرار دهید و به این فکر کنید که تا چه حد از فشار را میتوانید تحمل کنید. سپس اندکی با فشاری کمتر از حد نهایی خود برنامه بریزید. چرا کمی کمتر؟ چون شما توانایی آیندهنگری ندارید و ممکن است ناگهان اتفاقاتی بیافتد که شما را از برنامه عقب بیندازند. پس برنامه خود را منعطف بچینید و همیشه برای کم و زیاد کردن یک الی دو کار جای خالی بگذارید.
11. ضرب الاجل
اگر شما نیز در گروه اشخاصی هستید که حتما باید برای انجام کارها با اجبار همراه باشید این روش، روش مورد علاقه شما خواهد بود. فعالیتهای خود را با تایمی باز قرار ندهید. بلکه ضرب الاجل برای آنها تعیین کنید. برای خود تنبیه و تشویق در نظر بگیرید تا در ناخودآگاه شما نیز تلاش در جهت وصول به کارها ایجاد شود. این کار سبب کم شدن سایر حواس پرتیها خواهد شد. چراکه شما میدانید اگر در تایمی مشخص کارها را انجام ندهید، توسط خودتان تنبیه خواهید شد.
پس ذهن شما برای جلوگیری از این تنبیه شما را موظف به انجام اقدامات لازم خواهد کرد. نکته مهم در این روش این است که به ضرب الاجل خود متعهد باشید. اگر کار به تنبیه رسید حتما مجازات کنید و اگر در تایم مقرر انجام دادید حتما به خود تشویقی بدهید. اگر متعهد نباشید و ناخودآگاه شما متوجه سستی شود به هیچ وجه در این کار موفق نخواهید شد.
12. برنامه روزانه برای ایجاد نظم در زندگی
یکی از راههای کاربردی برای ایجاد نظم در زندگی، مشخص کردن برنامهای روزانه است. برای ایجاد این برنامه تمام کارها را نوشته و سپس با استفاده از اولویت دهی به مرتب کردن آنها بپردازید. نکته مثبت این کار این است که احتمال رخدادن، رخدادهای نامتعارف و خارج از برنامه کمتر خواهد شد. بازهم یک یا دو جای خالی برای اتفاقهای غیر منتظره قرار دهید.
13.پاداش و جزا
من یک بار یک داستان عالی در مورد این تکنیک شنیدم. مرد جوانی در اوایل قرن بیستم وارد دفتر یکی از مدیران قدرتمند یک شرکت تولید فولاد شد. او به مدیر اجرایی گفت که میتواند بهره وری او را سه برابر کند. تنها چیزی که مدیر درخواست کرد، این بود که بعداً مدیر اجرایی به او مبلغی را که فکر میکرد ارزش این ایده را دارد به او بپردازد. ایده این بود:
هر روز اعداد یک تا شش را روی یک کاغذ بنویسد. سپس اولین، دومین و تا ششمین کار مهم روز را بنویسید. سپس از شماره یک شروع کند. حتی اگر کل روز را صرف آن یک کار کنید، به هیچ وجه ضرری نکردهاید چراکه مفید کار کردهاید. شما اگر روزی صرفا یک کار مثبت انجام دهید، در پایان ماه حدود30 کار مفید انجام دادهاید. این اصلا کم نیست! مرد جوان یک ماه پس از صحبت خود با مدیر چکی از دستگاه اجرایی دریافت کرد که ده هزار دلار ارزش داشت.
14. عوامل حواس پرتی را از خود دور کنید
- هر منبع حواس پرتی را دور کنید.
- اینترنت خود را قطع کنید.
- هشدارهای ایمیل را خاموش کنید.
- در را ببندید و از دیگران بخواهید که مزاحم شما نشوند.
- گوشی خود را از از حالت صدادار بردارید.
- پنجره را ببندید و هرگونه مزاحمتی را از بین ببرید.
- تمام پنجرههای استفاده نشده را در رایانه خود ببندید.
- بدون هیچ مزاحمتی برای فعالیت روی کار بعدی خود تمرکز کامل داشته باشید.
15. برون سپاری
فرقی نمیکند تنها یک شخص باشید یا گروهی از افراد باشید. هر زمان حس کردید میزان کارها از حد توان شما بیشتر شده است. اشخاصی را در جهت انجام آنها استخدام کنید. این برون سپاری کمی بررسیهای کیفیتی را کاهش خواهد داد. چراکه هرکسی سلیقه خاص خودش را در جهت انجام کارها دارد. اما بهتر از فرسودگی شما یا نرسیدن شما و بدقولی است. پس از برون سپاری نترسید، شخص مناسب را پیدا کرده و کارهای اضافی را به او بسپارید.
16. ABC برای ایجاد نظم در زندگی
وظایف خود را به سه دسته با برچسب A، B و C مرتب کنید.
- کارهایی که بر روی برچسب اول مینویسید مهمترین کارهایی هستند که نیاز به انجام آنها را دارید و در طی پنج سال آینده بیشترین تفاوتها را برای شما رقم خواهند زد. این کارها میتوانند از یادگیری نرمافزاری جدید و تمرین یک کار جدید باشد یا حتی اقداماتی خاص در مقابل عزیزان و خانواده شما.
- وظایف B اولویت دوم شما هستند. این وظایف تاثیری در حد یک سال آینده دارند. این کارها اولویتی متوسط دارند. اما نباید فراموش شوند و باید به آنها رسید و انجام داد. این کارها میتوانند از جایگزینی دستگاهی خراب تا ایجاد یک سیستم جدید باشد.
- وظایف C آخرین اولویت شما هستند. آنها وظایفی هستند که کمتر از یک سال ارزش و تاثیر دارند. این کارها دارای مدت زمانی کمتر برای دستیابی هستند. پس طبیعی است که تاثیری که میگذارند نیز اندک باشد. حداقل نیمی از زمان خود را بر روی A، 30% را برای B و بیش از 20% را برای وظایف C صرف کنید.
این روش را میتوان تا حدودی در بر گیرنده بیشتر استراتژیهای قبل دانست. چرا که بسیار کامل و بسیار دقیق است مخصوصا اگر از تکنیک ضرب الاجل نیز در این تکنیک استفاده کنید. شما تا 5 سال آینده خود را خواهید شناخت و میدانید که کدام یک از کارها در چه زمانی باید انجام شوند. باز هم بر این نکته تاکید داریم که برای کارهای غافلگیر کننده و برنامه ریزی نشده نیز جاهایی را در نظر بگیرید. چرا که شما یک آینده بین نیستید و بارها غافلگیر خواهید شد. اجازه ندهید با چند غافلگیری، برنامه 5 سال آینده شما بهم بریزد، پس از قبل برای اینها جاهایی را در نظر داشته باشید.
17. مدیتیشن برای نظم در زندگی
شاید این کار برای موضوعی که در این مقاله دربارهاش سخن میگوییم کمی عجیب باشد، اما اگر از دو سوم این لیست کارآمد تر نباشد، کم اهمیت تر نیست!
شما توانمند هستید، ذهن شما بیش از هر ابرکامپیوتری قابلیت پردازش و عمل دارد. اما هرچقدر کامپیوتر مدنظر ما قوی و محشر باشد، بازهم دارای محدودیتهایی خواهد بود. شما با مدیتیشن میتوانید ذهن خود را آرام کرده و بار اضافی را از روی این کامپیوتر بردارید. با اینکار شما میتوانید با ذهنی متمرکزتر به مشکل پرداخته و برنامه ریزی در جهت حل آن داشته باشید. مدیتیشن را دست کم نگیرید زیرا شما در حال ریاستارت کردن توانمندترین کامپیوتر جهان هستید! به آن اهمیت بدهید و به آن عمل کنید. برای هرکدام از مواردی که در این مقاله پرداخته شد، مدیتیشن باعث بهتر شدن و ارتقا خواهد شد.
18. دیوارسازی برای ایجاد نظم در زندگی
براساس اولویتهای مد نظرتان، کارها را بر روی کاغذ نوشته و به دیوار بچسبانید. پس از تمام شدن کاغذها را پایین بیاورید. این یک دید و نگرش بصری فوق العادهای را به شما میدهد. چراکه تمامی مشکلات را به همراه هم و به صورت یکجا مشاهده خواهید کرد و خواهید توانست به درستی قضاوت کنید که کدام مشکل اولویت بیشتری دارد و اورژانسیتر است.
19. بزرگ نمایی نکنید
گاهی اوقات ما با تکرار مشکلات آن هم به دفعات، علاوه بر حل نکردن آنها، به بیش از حد بزرگ شدنشان کمک میکنیم. در اینکه مشکلات مهم هستند و باید یکی پس از دیگری حل شوند هیچ شکی نیست. ولی اگر بخواهید به طور مستمر و بدون حل کردن آنها، صرفا بزرگنمایی کنید. از جایی به بعد از یک توده کوچک مشکل، کوهی خواهید ساخت که هیچکسی توانایی حل آن را ندارد.
20. تاس بیندازید برای ایجاد نظم در زندگی
شاید این کار، کاری عاقلانه نباشد. چراکه شما زندگی خود را به دست شانس خواهید سپرد. اما این شانس نیز میتواند برای شما نظم به همراه داشته باشد. اما برای کسی که یکجا نشسته و 19 راهحل قبلی به کارش نیامده و همچنان فاقد نظم است، شاید بتواند به عنوان یک منجی عمل کند. مشکلات را بر روی تاس نوشته و آن را به حرکت درآورید. تاس با شما یک مشکل را نشان خواهد داد.
پس به سمت حل آن مشکل پیش رفته و آن را حل کنید. برای افزایش میزان بهروری شما میتوانید برای انجام مشکلی که توسط تاس برای شما در نظر گرفته شده، ضرب الاجلی مشخص کنید و با همان تکنیک پاداش و جزا به سوی او حرکت کنید.
21.دوست و مرشدی کارآمد
مانند تمام ویژگیهای بشری، برنامه ریزی نیز نیاز به استعدادی تا حدودی ذاتی و تا حدودی اکتسابی دارد. به عنوان آخرین راه، شما میتوانید از شخصی مورد اعتماد یا یک مرشد بخواهید که شما را راهنمایی کند. این مرشد از پدر و مادر گرفته تا اساتید یا دوستان شما میتوانند باشند. شما کافی است به این مرشد نتیجه دلخواه خود را اعلام کنید و از اون بخواهید برای شما برنامه ریزی مناسب در جهت دستیابی به آن هدف داشته باشد. مراقب باشید از کسی به عنوان مرشد کمک بگیرید که خودش شخصی موفق باشد.
بگذارید مثالی بزنم، تصور کنید شما دانشجوی کارشناسی در یکی از رشتههای دانشگاهی هستید. سه راه پیش روی شماست، راه اول این است که با یکجا نشینی صرفا چارت درسی که برای شما تدارک دیده شده است را پیش برید و کاری اضافه بر آن انجام ندهید. نتیجه این رفتار شاید به فارغالتحصیلی شما بیانجامد. اما شمارا برای بازار کار آماده نخواهد کرد.
راه دوم برای شما این است که خود به دنبال نیازهای صنعت رفته و با توجه به تکنینکهای قبلی برنامه ریزی کنید و به سمت اهداف در حرکت باشید. ما در اینجا فرض میکنیم که شما به راه اول علاقهای ندارید و در راه دوم نیز توانمند نیستید. اگر فرض ما درست باشد، راه سوم راه بهتری برای شما خواهد بود. شما میتوانید از یکی از اساتید خبره خود که در صنعت نیز مشغول است بخواهید تا مرشد شما باشد. این استاد میتواند با دادن سرنخهایی به شما، شمارا به حرکت دراورده و آماده کرده تا یکی پس از دیگری مشکلات خود را رفع کنید و نظم را در زندگی خود برقرار کنید. مثل همیشه شما میتوانید دیگر استراتژیها را نیز در این استراتژی ترکیب کنید تا به نتایجی بهتر دست یابید.
بررسی کلی نظم در زندگی
در این مقاله سعی شد به پاسخی در خور این سوال که چگونه میتوانید نظم را در زندگی خود جاری سازید؟ برسیم. شما شاید بدون داشن هیچگونه نظم نیز به موفقیتهایی برسید. اما شک نداشته باشید که اگر در زندگی نظم را چاشنی انجام کارهای خود کنید چندین بار بیشتر به سود و رفع مشکلات و اهداف خود خواهید رسید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.