مسئولیت پذیری چیست؟| 8 راهکار برای افزایش مسئولیت پذیری

یکی از مهمترین مسائلی که باید در زندگی روزمره یا کسب و کار مورد توجه قرار گیرد، مسئولیت پذیری است. همه ما وظایفی داریم که به صورت روزانه یا ماهانه به ما محول میشود. انجام درست وظایف و شانه خالی نکردن از آنها، نشان دهنده مسئولیت پذیری است. فردی که به صورت مرتب از انجام وظایف خود شانه خالی میکند، به عنوان یک شخص بی مسئولیت شناخته شده و هیچ وقت مورد اعتماد کسب و کار یا اطرافیان خود نخواهد بود.
اگر وظایف خود را به شکل درست انجام نمیدهید، همیشه راههایی برای افزایش احساس مسئولیت پذیری وجود دارد که در ادامه این مقاله به طور کامل برای شما بیان خواهد شد. بنابراین پیشنهاد میکنیم این مقاله را تا پایان مطالعه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره مسئولیت پذیری یا سایر مهارتهای فردی، پیشنهاد میکنیم به وبسایت آکادمی کسب و کار جوانبخت مراجعه کنید.
فهرست محتوا
Toggleمسئولیت پذیری چیست؟
مسئولیت پذیری نوعی احساس تعهد نسبت به انجام وظایف و مسئولیتها است که هر شخص در درون خود احساس میکند. با این حال، برخی از عوامل محیطی مثل خستگی یا شکستهای پی در پی باعث میشود احساس تعهد یا مسئولین پذیری در برخی افراد کاهش پیدا کند. انسان به صورت ذاتی دارای احساس مسئولیت پذیری است.
اما منظور این نیست که شخص نمیتواند با تمرین و کسب مهارت، احساس مسئولیت پذیری را در خود افزایش دهد. با استفاده از مسئولیت پذیری، شخص وظایف خود را به شکل کاملاً درست و کامل انجام میدهد. هر چقدر احساس مسئولیت پذیری در افراد بیشتر باشد، اطرافیان یا همکاران شخص رضایت بیشتری از او خواهند داشت.
مسئولیت پذیری نقطه مقابل بیمسئولیتی است. بی مسئولیتی به معنی شانه خالی کردن از انجام وظایف است که تا حد زیادی به دیگران آزار میرساند. میتوان با استفاده از چند روش ساده، احساس مسئولیت پذیری را در خود افزایش داد که در بخشهای بعدی مقاله برای شما بیان میشود.
روش های افزایش احساس مسئولیت پذیری
روشهای گوناگونی برای افزایش احساس مسئولیت پذیری وجود دارد که در ادامه برخی از آنها برای شما بیان میشود:
1.به دنبال موقعیت های بزرگ باشید
برای افزایش احساس مسئولیت پذیری، نباید به موقعیت کم قانع باشید. به عنوان مثال، اگر به تازگی در یک محل جدید استخدام شدهاید، میتوانید علاوه بر مسئولیتهای فعلی خود به انجام وظایف دیگر نیز بپردازید. این مسئله به مدیر و کارفرما نشان میدهد که فرد مناسبی برای انجام وظایف خود هستید. همانطور که گفته شد، افراد مسئولیت پذیر راحتتر مورد اعتماد قرار میگیرند. بنابراین، مطمئن باشید در آیندهای نزدیک ترفیع خواهید گرفت و حقوق شما افزایش پیدا میکند.
اگرچه انجام وظایف اضافی بسیار سخت و خسته کننده است، اما راه حل مناسبی برای افزایش احساس مسئولیت پذیری است. به این ترتیب،نه تنها در انجام وظایف اصلی خود موفق خواهید بود، بلکه باقی وظایف را نیز به شکل درستی انجام میدهید. البته لازم نیست همیشه برای انجام وظایف اضافی اقدام کنید. بعد از ورود به محل کسب و کار تا چند هفته این کار را ادامه دهید تا مورد توجه کارفرما قرار بگیرید.
2.گزارش دهید برای نشان دادن مسئولیت پذیری
یکی دیگر از روشهای افزایش مسئولیت پذیری، این است که به صورت مرتب به کارفرما یا مدیر خود گزارش دهید. این کار شما را مجبور میکند که وظایف فعلی خود را به نحو احسن انجام دهید. علاوه بر این، گزارش دهی روزانه باعث میشود از نظر کارفرما یک فرد منضبط و مسئولیت پذیر شناخته شوید. گزارشات روزانه خود را به شکل کاملا منظم آماده کنید و در یک جلسه آخر وقت به مدیر یا کارفرما ارائه دهید.
این گزارش میزان پیشرفت و عملکرد شما را نشان میدهد. به این ترتیب، مجبور میشوید هر روز با کارفرما در ارتباط باشید در نتیجه، از شانه خالی کردن و بی مسئولیتی فاصله خواهید گرفت. یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود تعداد افراد بی مسئولیت در محل کسب و کار افزایش یابد، عدم نظارت درست کارفرما یا مدیران است. کارکنان و کارمندانی که تحت نظارت مدیر و کارفرما نیستند، بخش بزرگی از مسئولیت و وظایف خود را درست انجام نمیدهند. افرادی که هیچ گونه اطلاعاتی درباره فروش و بازاریابی ندارند، میتوانند برای یادگیری مراحل مقدماتی فروش و توسعه کسب و کار، از دوره های رایگان مجموعه جوانبخت استفاده کنند.
3.زمان مناسب را پیدا کنید
از دیگر روشهای افزایش مسئولیت پذیری این است که زمان مناسبی را برای انجام دادن کارها پیدا کنید. یکی از مهمترین دلایل بی مسئولیتی و شانه خالی کردن از انجام دادن کارها، احساس خستگی و بی حوصلگی است. به عنوان مثال بسیاری از مردم بعد از صرف ناهار و در بازه زمانی ۲ تا ۴ بعد از ظهر، انرژی و حوصله کافی برای انجام دادن وظایف خود ندارند. در این حال، اکثر مردم ترجیح میدهند زمان خود را با صحبت کردن با همکاران یا استراحت سپری کنند.
با توجه به اینکه ساعت کاری در بسیاری از کسب و کارها از ۸ صبح تا ۴ بعد از ظهر است، بنابراین کارکنان و کارمندان یک مجموعه باید به دنبال بهترین زمان برای انجام وظایف خود باشند. به عنوان مثال، فردی که در بازه زمانی ۸ تا ۱۱ صبح بیشترین بازدهی و انرژی را دارد، باید وظایف سخت و مهم خود را در این بازه زمانی انجام دهد. او میتواند وظایف ساده و معمولی را به ساعت ۲ تا ۴ بعد از ظهر موکول کند.
به این ترتیب، وظایف اصلی با انرژی و انگیزه بیشتری انجام خواهند شد. برخی از مردم ممکن است در ساعات کاری بعد از ظهر بازدهی بیشتری داشته باشند. در هر صورت، باید بهترین زمان را برای انجام وظایف شناسایی کنید. به این ترتیب، از انجام دادن وظایف خود شانه خالی نخواهید کرد و احساس مسئولیت بیشتری خواهید داشت.
4.با کارهای کوچکتر شروع کنید
یکی دیگر از روشهای افزایش احساس مسئولیت پذیری، این است که به یکباره به سراغ وظایف بزرگتر نروید و کار خود را از وظایف کوچکتر شروع کنید. بهتر است احساس مسئولیت پذیری را با انجام وظایف ساده و معمولی شروع کنید و بعد به سراغ مسئولیتهای بزرگ و پیچیده بروید. به عنوان مثال، اگر به عنوان حسابدار در یک شرکت بزرگ مشغول به کار هستید، ابتدا محاسبات و امور حسابداری را از بخشهای اداری کوچک شروع کرده و سپس سراغ بخشهای بزرگ کسب و کار بروید.
به این ترتیب، مهارت کافی برای انجام مسئولیتهای ساده را به دست خواهید آورد. در ادامه، میتوانید این مهارت را ارتقا دهید و از آن برای انجام مسئولیتهای بزرگ استفاده کنید. علاوه بر این، انجام مسئولیتهای ساده به شما نشان میدهد که از نظر فیزیکی و ذهنی چه کارهایی میتوانید انجام دهید. البته بهتر است انجام وظایف سنگین را برای مدت طولانی عقب نیندازید. مسئولیتهای سنگین و بزرگ نیاز به زمان و بررسی بیشتری دارند. به همین دلیل باید در زمان مناسبی برای انجام آنها اقدام کنید. اگر به روشهای توسعه کسب و کار و فروش علاقهمند هستید، بهتر است از بخش فروشگاه در وب سایت آکادمی جوانبخت دورههای پیشرفته مرتبط با فروش و کسب و کار را خریداری کنید.
5.رهبری پروژه در مسئولیت پذیری
یکی دیگر از روشهای افزایش مسئولیت پذیری، رهبری پروژه یا رهبری تیم است. فردی که به عنوان رهبر تیم انتخاب میشود، باید وظایف خود را به درستی انجام دهد و به عنوان یک الگو برای سایر اعضای تیم عمل کند. بنابراین اگر احساس میکنید توانایی رهبری یک پروژه یا تیم را دارید، بهتر است با مدیر مجموعه خود صحبت کرده و رهبری یک مجموعه کوچک را بر عهده بگیرید. زمانی که به عنوان رهبر پروژه انتخاب شدید، عملکرد تک تک اعضا به عملکرد شما وابسته خواهد بود.
همین موضوع به شما کمک میکند تا انرژی و انگیزه بیشتری برای انجام مسئولیتهای خود داشته باشید. فردی که به عنوان رهبر پروژه انتخاب میشود، وظیفه نظارت و بررسی عملکرد تمامی اعضای پروژه را برعهده دارد. انجام این مسئولیت چندان ساده نیست. زیرا باید فعالیت تمامی کارکنان را به صورت دقیق مورد بررسی و تحلیل قرار دهید. هرگونه خطا و اشتباه در عملکرد کارکنان، ممکن است موقعیت شما را در کسب و کار به خطر بیندازد.
به عنوان مثال، اگر یکی از اعضای پروژه وظایف خود را به درستی انجام ندهد، کارفرما شما را توبیخ خواهد کرد. رهبری یک پروژه با مدیریت پروژه تفاوت بسیار زیادی دارد. رهبر یک پروژه باید برای پیشبرد پروژه برنامه ریزی کند. چنین فردی نقش تقسیم وظایف هر یک از کارکنان را برعهده دارد و باید درک درستی از هر از مسئولیتها داشته باشد.
6.برنامه ریزی کنید
یکی دیگر از بهترین روشهای افزایش مسئولیت پذیری، برنامه ریزی است. برنامه ریزی به شما کمک میکند تا مسئولیتهای خود را به درستی انجام دهید و از انجام دادن وظایف خود شانه خالی نکنید. با استفاده از برنامه ریزی، یک چارچوب یا ساختار برای انجام مسئولیتها ایجاد خواهد شد. به عنوان مثال، میتوانید برای برنامه کاری فردا برنامه ریزی کنید و تمامی امور کاری را از سخت به آسان یا از آسان به سخت انجام دهید. علاوه بر این، بهتر است یک بازه زمانی برای انجام مسئولیت تعیین کنید.
در غیر این صورت، ممکن است انجام وظایف را بر اثر بی حوصلگی و خستگی به زمان دیگری موکول کنید. به عنوان مثال، فرض کنید لازم است یک پرونده حقوقی را مورد بررسی قرار داده و گزارش آن را به کارفرما تحویل دهید. میتوانید برای انجام دادن این مسئولیت یک بازه زمانی دو الی سه ساعته تعیین کنید.
انتخاب بازه زمانی هنگام برنامه ریزی، به شما کمک میکند تا مسئولیتهای خود را با سرعت بیشتری انجام دهید. یکی از ابزارهای مناسب برای افزایش مسئولیت پذیری دفتر برنامه ریزی است. تمام نکات مربوط به وظایف خود را در دفتر برنامه ریزی یادداشت کنید. به این ترتیب، هیچ مسئولیتی از چشمان شما دور نخواهد ماند.
7.از اشتباه کردن نترسید
یکی از مهمترین دلایلی که باعث میشود بسیاری از افراد حوصله و انرژی کافی برای انجام وظایف خود نداشته باشند، شکست و اشتباهات قبلی است. برخی افراد بلافاصله بعد از شکست خوردن نا امید میشوند و تمایلی برای انجام مسئولیتهای خود ندارند. بنابراین، یکی از مهمترین نکات برای افزایش مسئولیت پذیری این است که از اشتباه کردن و شکست خوردن نترسید. هر شکست یا اشتباه میتواند درس جدیدی به شما بدهد.
بنابراین، به دنبال علت شکست خود باشید و با انرژی بیشتری برای انجام مجدد مسئولیتها اقدام کنید. مطمئن باشید بعد از چندین بار شکست خوردن، به یک مسیر جدید میرسید. یکی از مهمترین مسائلی که به درک اشتباه و رفع آن کمک میکند، داشتن مطالعه و کسب مهارتهای جدید است.
به عنوان مثال، اگر برای یک سمت شغلی استخدام شده و در انجام وظایف خود شکست میخورید، به افرادی که قبلا در سمت شغلی شما قرار داشته و موفق عمل کردهاند مراجعه کنید. استفاده از تجربیات دیگران و داشتن مطالعه کافی، به شما کمک میکند تا به رفع اشتباهات و خطا بپردازید و مسئولیت خود را به شکل بهتری انجام دهید.
8.با چشمان بسته تبعیت نکنید
یکی دیگر از روشهای افزایش احساس مسئولیت پذیری این است که با چشمان بسته از دیگران تبعیت نکنید. برخی از افراد تصور میکنند مسئولیت پذیری به معنی انجام دستورات دیگران و پیروی از اعمال بقیه است. اگر با چشمان بسته از دستورات کارفرما پیروی کنید، حوصله و انرژی کافی برای انجام مسئولیتها نخواهید داشت. به جای انجام این کار، بهتر است مهارت و دانش خود را افزایش داده و مسئولیتها بر اساس دانستهها و مهارت خود انجام دهید.
به این ترتیب، احساس قدرت بیشتری خواهید داشت و با انگیزه بیشتری برای انجام وظایف اقدام میکنید. اینگونه جایگاه شما نزد مدیر یا کارفرما ارتقا پیدا خواهد کرد. معمولاً مدیران به افرادی که با چشمان بسته از دستورات آنها تبعیت میکنند علاقه ندارند. آنها به دنبال افرادی هستند که با انگیزه و دانش کافی برای انجام مسئولیتها اقدام کنند و صرفا به دنبال پیروی از دستورات دیگران نباشند.
برای ارتباط با مشاوران مجموعه جوانبخت پیشنهاد میکنیم از بخش تماس با ما در وب سایت این مجموعه، با کادر پشتیبانی تماس حاصل فرمایید.
سخن پایانی مسئولیت پذیری
در این مقاله به طور کامل درباره مسئولیت پذیری و روشهای افزایش آن صحبت شد. افراد بی مسئولیت نه تنها در محل کار مورد توجه قرار نمیگیرند، بلکه در زندگی عادی نیز به عنوان یک انسان معتمد شناخته نخواهند شد. با استفاده از چند روش ساده می.توان احساس مسئولیت پذیری را افزایش داد. برخی از روشها در این مقاله معرفی شده است که نمونههایی از آن برنامه ریزی، تعیین بازه زمانی برای انجام مسئولیتها، رهبری پروژه و مواردی مانند این هستند.
افراد مسئولیت پذیر همیشه مورد توجه مدیران و کارفرمایان قرار میگیرند و خیلی زود در سمت شغلی خود ارتقا پیدا میکنند. بنابراین سعی کنید با مطالعه کافی و کسب مهارتهای لازم، احساس مسئولیت پذیری را در خود افزایش دهید. با این حال، اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره موفقیت در حرفه شغلی و توسعه کسب و کار بدست آورید، پیشنهاد میکنیم سایر مقالات و وبلاگهای آکادمی کسب و کار جوانبخت را مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.