کسب و کار چیست | انواع کسب و کار
همه ما تاکنون سخنانی درباره راه اندازی یک کسب و کار و پرسش در خصوص انواع کسب و کار شنیدهایم. اما فقط تعداد کمی از افراد وجود دارند که اطلاعات کاملی درباره کسب و کار و راه اندازی آن دارند. کسب و کار تفاوت بسیار زیادی با یک شغل یا حرفه دارد. امروزه با راه اندازی یک کسب و کار، میتوان درآمد بسیار زیادی داشت. در حالیکه با استخدام در یک شغل دولتی یا غیردولتی، شما به صورت ماهانه مبلغ محدودی را دریافت خواهید کرد.
افراد بلند پرواز یا اشخاصی که از شغل کارمندی و کارگری خسته شدهاند، همیشه به دنبال راه اندازی یک کسب و کار پردرآمد هستند. در ادامه این مقاله قصد داریم به طور کامل درباره انواع کسب و کار و خصوصیات آن صحبت کنیم. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. اگر قصد راه اندازی یک کسب و کار جدید را دارید، میتوانید برای دریافت اطلاعات بیشتر به وب سایت آکادمی کسب و کار جوانبخت مراجعه کنید.
فهرست محتوا
Toggleکسب و کار چیست؟
یک کسب و کار را میتوان به شکلهای مختلفی تعریف کرد. در سادهترین شکل، کسب و کار را به عنوان یک سازمان یا نهاد سرمایه گذاری تعریف میکنند که در آن فعالیتهای حرفهای تجاری و صنعتی انجام میشود. کسب و کارها انواع مختلفی دارند. عوامل متفاوتی بر دسته بندی کسب و کارها موثر هستند. به عنوان مثال، نوع مالکیت کسب و کار یکی از عوامل مهم دسته بندی انواع کسب و کار است.
شرکتهای انفرادی، شرکتهای سهامی و سایر شرکتها وجود دارند که مالکیت آنها ممکن است در اختیار یکی نفر یا چند نفر باشد. کسب و کار انفرادی همچنین تلاش و فعالیت یک مجموعه برای تولید کالا یا ارائه خدمات به قصد فروش و دریافت سود بیشتر است. اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره شروع کسب و کار و موفقیت در آن به دست آورید، پیشنهاد میکنیم با مراجعه به سایت آکادمی کسب و کار جوانبخت دوره های رایگان این مجموعه را دریافت کنید.
انواع کسب و کار
کسب و کارها بر اساس نوع سلسله مراتب یا مالکیت به شکلهای مختلفی دسته بندی میشوند. در هر نوع کسب و کار، مشاغل، سمتها و مسئولیتها با یکدیگر متفاوت هستند. در ادامه مهمترین انواع کسب و کار را برای شما بازگو میکنیم:
-
مالکیت انحصاری
مالکیت انحصاری یکی از انواع کسب و کار است که در آن، یک فرد مالک و صاحب تجارت است. در این حالت هیچ قانونی نمیتواند باعث جدایی بین مالک و کسب و کار شود. زیرا سهامدار دیگری وجود ندارد که بخواهد با خرید سهام بخشی از مالکیت کسب و کار را بر عهده بگیرد. طبق این مسئله، مسئولیت حقوقی کسب و کار بر عهده مالک است.
بنابراین مالک باید تمامی موارد مثل مالیات را به دولت پرداخت کند و هرگونه نقض قانون یا سرپیچی از قوانین مالکیت انحصاری ممکن است باعث پلمپ شدن کسب و کار شود یا مشکلات قانونی بیشتری برای مالک ایجاد کند. اگرچه این نوع کسب و کار بسیار رایج است، ولی مشکلات بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال، تمامی مسئولیتها و مشکلات کسب و کار بر عهده یک نفر است. گاهی اوقات ممکن است مالک به تنهایی نتواند از عهده اداره کسب و کار برآید یا حقوق پرسنل و سایر موارد قانونی را به طور کامل رعایت کند.
معمولاً راههایی برای حل این مشکلات وجود دارد. به عنوان مثال، مالک میتواند فردی را به عنوان مدیرعامل یا معاون تعیین کند تا در انجام مسئولیتها و اداره کسب و کار به او کمک کند.
-
شراکت
یکی دیگر از انواع کسب و کار، کسب و کارهای شراکتی هستند. همانطور که از نام این نوع کسب و کارها مشخص است، دو یا چند نفر باهم کسب و کار را اداره میکنند. روشهای مختلفی برای راه اندازی کسب و کارهای شراکتی وجود دارد. به عنوان مثال، ممکن است چند نفر به صورت همزمان با یکدیگر تصمیم بگیرند یک شرکت یا سازمان تاسیس کنند. در این حالت سهام کسب و کار به صورت یکسان بین شرکا تقسیم میشود.
گاهی اوقات نیز ممکن است یک یا دو نفر موسسه شرکت یا سازمان باشند، ولی در ادامه افراد دیگری به عنوان شریک به این نوع کسب و کارها بپیوندند. قوانین مختلفی برای اداره کسب و کارهای شراکتی وجود دارد. به عنوان مثال، تمامی شرکا باید مقداری سرمایه اولیه برای خرید مواد و تجهیزات پرداخت کنند.
به همان میزان سود و درآمد ماهانه شرکت به صورت یکسان بین شرکا تقسیم میشود. فعالیت کسب و کارهای شراکتی همیشه با سود همراه نیست. گاهی اوقات ممکن است ضرر مالی بسیار زیادی به یک کسب و کار وارد شود. در این حالت تمامی شرکا در سود و زیان سهیم هستند.
-
شرکت
شرکت یکی دیگر از انواع کسب و کار است که با کسب و کارهای شرکتی یا انفرادی متفاوت است. این کسب و کار توسط سهامداران اداره میشود. در این نوع تجارت، گروهی از افراد با یکدیگر به عنوان یک نهاد واحد عمل میکنند.
سهامداران بخشی از هزینههای شرکت مثل خرید مواد اولیه یا حقوق پرسنل را برعهده میگیرند و در نهایت، سود اصلی شرکت بین تمامی سهامداران تقسیم میشود. سهامداران باید حضور بالقوه در فعالیتهای شرکت داشته باشند. به همین دلیل جلساتی برای مشارکت سهامداران و معاونین شرکت برگزار میشود. در این جلسات نحوه عملکرد شرکت و مشکلات داخلی سازمان مورد بررسی قرار میگیرد.
-
شرکت با مسئولیت محدود (LLC)
یکی دیگر از انواع کسب و کار، شرکت با مسئولیت محدود است. شرکت با مسئولیت محدود یکی از انواع شرکتهای رایج در کشور ایران است که معمولاً بین افراد آشنا یا اعضای یک خانواده ایجاد میشود. شرکت با مسئولیت محدود معمولاً بین دو یا چند نفر برای انجام فعالیتهای تجاری تاسیس میشود. هر یک از شرکا می توانند با توجه به بضاعت مالی خود بخشی از سهام شرکت را برعهده بگیرند.
برای راه اندازی و ثبت شرکت با مسئولیت محدود، حداقل دو نفر باید به عنوان شریک حضور داشته باشند. مسئولیت هر یک از شرکا به اندازه مقدار سهام آنها است. به عنوان مثال، فردی که سهام بیشتری دارد قدرت بالاتری برای اداره کسب و کار و کنترل آن خواهد داشت. نامگذاری شرکت با مسئولیت محدود نیز قوانین و مقررات خاص خود را دارد. به عنوان مثال، هنگام نامگذاری این شرکتها عبارت با مسئولیت محدود باید حتماً در نام اصلی شرکت درج شود. فعالیت شرکتها و مسئولیت محدود نیز مانند بسیاری از کسب و کارهای تجاری دیگر با چالشهای بسیار زیادی همراه است به عنوان مثال زمانی که شرکت ورشکسته شود، شرکت به اندازه سهامی که وارد شرکت کردهاند میتواند بدهی طلبکاران را پرداخت کنند و باقی آن به طلبکاران پرداخت نخواهد شد.
-
کسب و کار کوچک
یکی دیگر از انواع کسب و کارها، کسب و کارهای کوچک هستند. کسب و کارهای تجاری میتوانند در اندازههای مختلفی تشکیل شوند. در این میان کسب و کارهای کوچک شرکتهایی هستند که توسط یک فرد یا گروه کوچک اداره میشوند. به عنوان مثال، شرکتهای پوشاک، شرکتهای خانگی و شرکتهای انتشاراتی انواعی از کسب و کارهای کوچک هستند.
سود حاصل از این نوع کسب و کارهای تجاری چندان زیاد نیست و فقط به اندازهای است که بتوان به فعالیتهای تجاری ادامه داد. این کسب و کارها تعداد کارمندان محدودی دارند. بسیاری از کسب و کارهای کوچک به شکل سفارشی کار میکنند. به عنوان مثال، یک شرکت تولید مواد شیمیایی که به صورت کسب و کار کوچک فعالیت میکند، سفارشات را از سایر صنایع و کارخانهها دریافت کرده و مطابق آن مقدار مواد اولیه را تعیین میکند. یعنی هزینه خرید مواد اولیه دقیقاً به اندازه نیاز خواهد بود.
-
مشاغل متوسط
یکی از بهترین انواع کسب و کارها، مشاغل متوسط هستند. این کسب و کارها بر خلاف نامی که دارند، میتوانند به صورت ماهانه میلیونها دلار درآمد داشته باشند. مشاغل متوسط تفاوت بسیار زیادی با تجارتهای کوچک دارند. تعداد کارکنان این مشاغل بین ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ نفر است و ممکن است بین ۱ تا ۵۰ میلیارد دلار درآمد داشته باشند.
به عنوان مثال، بسیاری از کسب و کارهای اینترنتی در دسته مشاغل متوسط قرار میگیرند. محدودیتی برای استخدام پرسنل در کسب و کارهای اینترنتی وجود ندارد. به همین دلیل، یک شرکت دیجیتال مارکتینگ میتواند با سایر افراد در سراسر جهان همکاری خود را گسترش داده و تعداد زیادی نیرو استخدام کند. مطابق با این مسئله، یک شرکت دیجیتال مارکتینگ قادر است میلیاردها دلار در ماه درآمد داشته باشد.
-
کسب و کار بزرگ
در مقابل کسب و کارهای کوچک، کارهای بزرگ قرار دارند که معمولا به صورت شرکتی عمل میکنند. این کسب و کارها ممکن است بیش از هزار نفر کارمند داشته باشند و درآمد آنها بالاتر از یک میلیارد دلار باشد. معمولاً کارخانههای بزرگ دولتی که بیش از دو سوم محصولات و خدمات آنها بیش از دو سوم نیاز کشور را برطرف میکند، در میان کسب و کارهای بزرگ قرار میگیرند. کسب و کارهای بزرگ، گاهی اوقات به سهامداران برای بهبود فعالیتهای داخلی شرکت نیاز دارند.
به همین دلیل، علاوه بر شرکتهای اصلی تعداد سهامدار نیز برای اداره و کنترل کسب و کارهای بزرگ فعالیت میکنند. مالکان کسب و کارهای بزرگ باید همواره پاسخگوی سهامداران باشند. به همین دلیل، لازم است به صورت ماهانه چند ماه یک بار جلساتی برای ارائه گزارشات برگزار شود. کسب و کارهای بزرگ در عین حال با سایر تجارتها نیز همکاری دارند و به صورت زنجیری به آنها متصل هستند.
به عنوان مثال، بسیاری از مشاغل مربوط به صنایع در نهایت یک کسب و کار بزرگ را تشکیل میدهند. مثلاً صنایع املاک و مستغلات، صنایع کشاورزی، صنایع تبلیغات، بانکداری و مواردی مانند این کسب و کارهای بزرگ را میسازند.
علاوه بر دورههای مربوط به موفقیت در کسب و کار، بسیاری از دورههای دیگر مثل دوره بازاریابی و فروش از بخش فروشگاه وب سایت آکادمی جوانبخت قابل تهیه هستند. شما میتوانید با مراجعه به این وبسایت، دوره مد نظر خود را تهیه کنید.
نمونه هایی از انواع کسب و کار در دنیا
انواع کسب و کار و محصولات متنوعی را ارائه میدهند. طی سالهای اخیر، بسیاری از کسب و کارها توانستند با ارائه محصولات و خدمات ویژه جایگاه مناسبی در میان مردم به دست آورند. در ادامه برخی از موفقترین کسب و کارهای بزرگ دنیا را به شما معرفی میکنیم:
-
آمازون
آمازون بزرگترین خرده فروش آنلاین در سراسر جهان است. این شرکت طیف گستردهای از محصولات و خدمات خود را در بستر تجارت الکترونیک در اختیار متقاضیان قرار میدهد. تمامی خرید و فروشها در شرکت آمازون به صورت اینترنتی انجام میشود. آمازون فعالیت خود را به عنوان یک کتابفروشی آنلاین شروع کرد.
اما بعد از مدتی تصمیم گرفت تقریباً تمامی دسته بندیهای خرده فروشی را وارد وبسایت خود کند. به این ترتیب، امروزه علاوه بر کتاب، بسیاری از تجهیزات و لوازم دیگر نیز از طریق وبسایت امازون قابل تهیه هستند. بعلاوه، خدمات دیگری مثل رایانش ابری، پلتفرمهای پخش فیلم و نمایش محصولات توسط وبسایت آمازون در اختیار مخاطبین قرار میدهد.
-
اپل
شرکت اپل یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گوشی تلفن همراه و تجهیزات هوشمند در سراسر جهان است. امروزه محصولات شرکت اپل محبوبیت بسیار زیادی نزد مردم دارند. به گونهای که افراد مشهور دنیا از محصولات این شرکت استفاده میکنند. شرکت اپل توانست در ابتدا محصولات الکترونیکی نوآورانه وارد بازار کند.
به همین دلیل به سرعت مورد توجه قرار گرفت و به یک برند بزرگ تبدیل شد. این شرکت امروزه کامپیوترهای شخصی، گوشی هوشمند، ساعت، لپ تاپ و مواردی مانند این را وارد بازار میکند. همچنین این مجموعه خدماتی در زمینه پخش موسیقی یا ویدیو به کاربران ارائه کرده است.
-
والمارت
شرکت والمارت یکی از بزرگترین شرکتهای خردهفروشی در تمام جهان است. این شرکت یک مجموعه چند ملیتی است که مالکیت هایپرمارکتهای زنجیرهای را بر عهده دارد. در این هایپرمارکتها، محصولات مختلفی مثل پوشاک و لوازم خانگی به مردم ارائه میشود. شرکت والمارت در ۲۴ کشور بزرگ دنیا شعبه داشته و میلیونها کارمند در سراسر جهان برای این مجموعه مشغول به کار هستند.
اگر شما نیز علاقه دارید به یکی از بزرگترین مالکان کسب و کارهای تجاری دنیا تبدیل شوید، پیشنهاد میکنیم با مراجعه به بخش تماس با ما در وب سایت آکادمی جوانبخت با مشاوره این مجموعه ارتباط برقرار کرده و راهنمایی دریافت کنید.
سخن پایانی
در این مقاله به طور کامل درباره کسب و کارها و انواع آنها صحبت شد. راه اندازی یک کسب و کار پیچ و خمهای بسیار زیادی دارد. اولین قدم برای تاسیس یک کسب و کار، انتخاب نوع کسب و کار است. به عنوان مثال، کسب و کارهای کوچک نیاز به مواد اولیه و سرمایه کمتری دارند، اما کسب و کارهای بزرگ به پرسنل و تجهیزات بیشتری نیاز دارند. اگر اطلاعات بیشتری در مورد کسب و کارها و فروش داشته باشید، پیشنهاد میکنیم مقالات و گزارشهای مجموعه آکادمی جوانبخت را مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.