فروشنده کیست و چه وظایفی دارد؟

درقبل از اینکه در فرآیند فروش موفق شوید، ابتدا باید بدانید فروشنده کیست و چه وظایفی انجام میدهد. زمانی که اطلاعاتی راجع به وظایف فروشنده نداشته باشید، قادر به رفع نیازهای مشتریان نخواهید بود. در حالی که بسیاری از افراد تصور میکنند فروشندگی کار سادهای است، اما واقعیت این است که فرایند فروشندگی با پیچیدگیهای گوناگونی همراه است. اگر فروشنده ایدهآلی برای مشتریان نباشید، نمیتوانید محصولات و خدمات خود را به فروش برسانید. در ادامه قصد داریم به طور کامل درباره فروشنده و وظایف آن صحبت کنیم. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره فروشندگی میتوانید به وبلاگ آکادمی کسب و کار جوانبخت مراجعه کنید.
فهرست محتوا
Toggleفروشنده کیست؟
فروشنده ممکن است یک فرد یا یک نهاد سازمان باشد که به ازای مبادله کالا و خدمات، پول نقد دریافت میکند. چنین فردی به ازای دریافت پول میتواند انواعی از خدمات یا دارایی را به مشتریان ارائه دهد. هدف کلی فروشنده این است که با جلب توجه مشتری، محصولات و خدمات خود را به فروش برساند. فرآیند فروش ممکن است به شکلهای مختلفی انجام شود. به عنوان مثال برخی از فروشندگان فعالیت خود را به صورت مجازی انجام میدهند.
در مقابل برخی از فروشندگان به صورت حضوری محصولات و خدمات خود را به فروش میرسانند. همچنین اهداف فروشنده از فروش محصولات و خدمات متفاوت است. گاهی اوقات ممکن است فروشندگان با هدف دسترسی به سود بیشتر فرایند فروش را انجام دهند. اما در برخی از مواقع امکان دارد هدف فروشنده توقف ضرر باشد.
تعدادی دوره های رایگان برای افراد علاقهمند در وب سایت آکادمی جوانبخت آماده شده است که شامل نکات آموزشی بینظیری بوده و اطلاعات وسیعی را در اختیار متقاضیان قرار میدهد.
انواع فروشنده
در ادامه مبحث فروشنده کیست؟ باید بیان کرد، فروشنده میتواند هر شخصی باشد. هر فردی که کالا یا خدمتی را برای دریافت سود بیشتر در اختیار دیگران قرار میدهد، به نوعی فروشنده است. فروشندگان با توجه به عوامل مختلفی به دستههای گوناگونی تقسیم میشوند. این عوامل شرایط فروش و نوع کالا یا خدمات هستند. در ادامه برخی از انواع فروشنده را به شما معرفی میکنیم.
همانطور که در بالا ذکر شد، فروشنده هر فردی است که کالا یا خدمتی را برای کسب سود به دیگران ارائه میدهد. بسته به نوع کالاها و خدماتی که فروخته میشود، انواع مختلفی فروشنده وجود دارد. فروشندگان میتوانند افراد یا شرکتهای بزرگ باشند. برخی حتی ممکن است سرمایهگذار باشند. برخی از انواع فروشندگانی که در بازار فعالیت میکنند عبارتند از:
-
عمده فروشان
یکی از انواع فروشندگان، عمده فروشان هستند. بسیاری از کسب و کارها برای فروش محصولات خود با عمده فروشان سر و کار دارند. عمده فروشان کسب و کارهایی هستند که محصولات و خدمات خود را به شکل انبوه و با قیمت بسیار پایینتر نسبت به قیمت بازار به فروش میرسانند. مخاطب اصلی عمده فروشان کسب و کارهای کوچک و نوپا هستند. فروشندگانی که به شکل عمده فروشی فعالیت میکنند، محصولات و خدمات خود را به صورت تکی به فروش نمیرسانند.
زیرا در این حالت سود چندانی از فروش محصولات و خدمات دریافت نخواهند کرد. اگر نیاز باشد محصولات به یک نفر فروخته شود، باید قیمت آن مشابه قیمت بازار یا حتی بالاتر باشد. اما در عمده فروشی میتوان با تخفیف ویژه تعداد زیادی محصول را به فروش رساند. خرده فروشان محصولات و خدمات مورد نظر خود را انتخاب کرده و تعداد زیادی از این محصولات را با قیمت پایین از عمده فروشان خریداری میکنند. سپس قیمت فروش هر محصول را افزایش داده و به صورت تکی به مشتریان میفروشند.
اکثر عمده فروشان تصمیم گیری برای تعیین قیمت محصولات و خدمات را برعهده خرده فروشان میگذارند. به عنوان مثال، اگر شما ۳۰ عدد کلاه زنانه را از یک عمده فروش به قیمت یک میلیون و پانصد هزار تومان خریداری کنید ، یعنی برای هر کلاه ۵۰ هزار تومان پول دادهاید. حالا به عنوان یک خرده فروش قادر خواهید بود هر کلاه را با قیمت ۸۰ هزار تومان به فروش برسانید و نهایتاً دو میلیون و ۴۰۰ هزار تومان از فروش ۳۰ عدد کلاه سود داشته باشید. با این حال، تعیین اینکه هر کلاه با قیمت ۸۰ هزار تومان به فروش برسد یا ۹۰۰۰۰تومان، برعهده خرده فروش است.
-
خرده فروشان
یکی دیگر از انواع فروشندگان، خردهفروشان هستند. خرده فروشان به عنوان یک واسطه بین عمده فروشان و مصرف کنندگان اصلی عمل میکنند. این دسته از فروشندگان محصولات خود را به صورت مستقیم به مصرف کنندگان میفروشند. فرایند خردهفروشی به صورت مستقیم و غیر مستقیم انجام میشود. خردهفروشان درآمد خود را از سود فروش محصولات به مصرف کنندگان اصلی به دست میآورند. تفاوت بسیار زیادی بین خرده فروشی و عمده فروشی وجود دارد. شروع کار عمده فروشی کار چندان سادهای نیست.
زیر عمده فروشان باید محصولات و خدمات را در حجم وسیع و قیمت مقرون به صرفه به فروش برسانند. تهیه محصولات با قیمت پایین مستلزم مراجعه به شرکتهای تولیدی است. این کارخانهها یا شرکت.ها زنجیره اول تامین منابع را تشکیل میدهند و خردهفروشان انتهای زنجیره تامین منابع هستند. یکی از مهمترین مزایای خردهفروشی این است که نیازی نیست خرده فروشان به صورت مستقیم با منابع تولیدی همکاری داشته باشند.
آنها میتوانند صرفاً از واسطهها یعنی عمده فروشان محصولات و خدمات مورد نیاز خود را تهیه کنند. علاوه بر این، خرده فروشی مزایای دیگری نیز دارد. به عنوان مثال، میتوان میزان سود فروش محصولات و خدمات را تغییر داد. البته بهتر است محصولات و خدمات با سود استانداردی به فروش برسند. در غیر این صورت خرده فروشان به سرعت مشتریان بالقوه و مشتریان وفادار خود را از دست خواهند داد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره روشهای فروش و بازاریابی، پیشنهاد میکنیم از بخش تماس با ما در وب سایت آکادمی جوانبخت با مشاورین این مجموعه تماس بگیرید.
-
فروشندگان آنلاین
دسته دیگر فروشندگان آنلاین هستند که در عصر امروز درآمد بسیار زیادی از فضای مجازی دارند. پیشرفت تکنولوژی و دسترسی آسان به ابزارهای مختلف مثل اینترنت و گوشی تلفن همراه باعث شد تا بسیاری از کسب و کارها برای فروش آنلاین اقدام کنند. فروشندگان آنلاین نیازی به راه اندازی یک مکان مخصوص برای فروش محصولات و خدمات ندارند و به راحتی میتوانند از طریق فضای مجازی و اینترنت به مشتریان خود دسترسی داشته باشند. یک فروشنده قبل از ورود به فضای مجازی و فروش، ابتدا باید مهارتهای ارتباطی فروش آنلاین را کسب کند. در فروش مجازی، مشتری و فروشنده قادر به ملاقات با یکدیگر نیستند. به همین دلیل برقراری ارتباط با مشتریان در فضای مجازی بسیار پیچیده است.
اما با استفاده از راهکارهایی که امروزه توسط بازاریابان حرفهای ابداع شده است، میتوان به راحتی مشکل را حل کرد. یکی از مهمترین مزایای فروشندگی آنلاین این است که نیاز به سرمایه اولیه چندانی ندارد و میتوان به راحتی کسب و کار را در فضای وب گسترش داد. تاکنون نام وبسایت آمازون به گوش شما خورده است؟
این وبسایت چندین سال پیش برای فروش برخی از محصولات ساده راه اندازی شد و هدف آن خرده فروشی از طریق فضای مجازی بود. اما امروزه به یکی از بزرگترین وب سایتهای خرید و فروش کالا تبدیل شده است و تقریباً بسیاری از افراد اروپایی و آمریکایی با آن آشنا هستند. برای خرید دورههای پیشرفته آموزش فروش و بازاریابی کافی است به وبسایت آکادمی کسب و کار جوانبخت مراجعه کنید.
حقوق فروشنده چیست؟
یکی از مهمترین اطلاعاتی که باید قبل از آگاهی از وظایف فروشنده به دست آورید، حقوق فروشنده است. در ادامه مهمترین حقوق فروشنده را برای شما بیان میکنیم:
-
حق پذیرش کالا
یکی از مهمترین حقوق فروشندگان، حق پذیرش کالا است. همان طور که میدانید، بسیاری از خرید و فروشهای تجاری به صورت غیر حضوری انجام میشوند. به همین دلیل کسب و کارهای بزرگ مجبور هستند قراردادهایی را برای ارائه محصولات و خدمات به خریداران تنظیم کنند. به عنوان مثال، زمانی که یک فروشنده بین المللی قصد فروش چندین تن خاویار به یکی از کشورهای خاورمیانه داشته باشد، ابتدا قراردادی مبنی بر دریافت پیش پرداخت تنظیم میکند.
این قرارداد باید توسط فروشنده و خریدار امضا شود. بنابراین کالاهایی که بعد از انعقاد قرارداد برای خریدار فرستاده میشوند، باید مورد پذیرش قرار بگیرند. زیرا فروشنده از قبل اطلاعات و ویژگیهای مهم محصول را در اختیار خریدار قرار داده است. در صورتی که خریدار به هر بهانه از پذیرش کالا سر باز بزند، طبق قانون فروشنده میتواند از قرارداد برای پیگیری این موضوع استفاده کند.
-
حق مطالبه ضرر
یکی دیگر از حقوق فروشنده، حق مطالبه ضرر است. بسیاری از فروشندگان هزینه فروش کالا و خدمات را بعد از تحویل محصول به مصرف کننده دریافت میکنند. این یکی از استراتژیهای فروش است و طی چند سال گذشته به یکی از روشهای مناسب برای فروش بیشتر و درآمدزایی تبدیل شده است. اما گاهی اوقات ممکن است همین روش منجر به متضرر شدن فروشندگان شود. به عنوان مثال، فرض کنید یک فروشنده آینه و کنسول محصول خود را از طریق باربری برای مشتری که در شهر دیگری سکونت دارد ارسال میکند.
اما بعد از رسیدن محصول، مشتری از خرید محصول مورد نظر امتناع میکند. به همین دلیل است که اکثر فروشندگان ترجیح میدهند قبل از ارسال محصول، بیعانه دریافت کنند. در صورتی که از قبل بین مشتری و فروشنده یک قرارداد تنظیم شده باشد، تحویل نگرفتن کالا توسط خریدار غیرقانونی است و فروشنده حق دارد ضرر و زیان ناشی از عدم پذیرش کالا توسط خریدار را مطالبه کند. این ضرر و زیان ممکن است شامل هزینه باربری، هزینه آسیب رسیدن به کالا و مواردی مانند این باشد.
-
حق دریافت قیمت کالا
یکی از مهمترین حقوق فروشندگان این است که فروش کالا و خدمات دقیقا مطابق با قیمتی که در قرارداد تنظیم شده است انجام شود. این مشکل معمولاً برای کسب و کارهای بینالمللی و تجاری اتفاق میافتد. زیرا مشتریان بین المللی انتظار دارند قیمت محصولات و خدمات با بالا و پایین رفتن قیمت دلار تغییر کند. اما از نظر قانون، خریداران موظف هستند دقیقا معادل مبلغی که در قرارداد تنظیم شده است را به فروشندگان پرداخت کنند.
وظایف فروشنده
همانطور که گفته شد، فروشندگان دارای وظایفی هستند. در ادامه برخی از مهمترین وظایف فروشندگان را برای شما بیان میکنیم.
-
وظیفه تحویل کالا
در صورتی که فروشندگان برای فروش محصولات و خدمات قرارداد تنظیم کنند، موظف هستند کالا را دقیقاً طبق شرایط و ضوابط قرارداد در اختیار خریداران قرار دهند. طی شرایطی که قرارداد بین فروشنده و خریدار تنظیم نشود، فروشنده میتواند شرایط فروش محصول را با توجه به صلاحدید و سلیقه خود تغییر دهد.
طی شرایطی که قراردادی بین فروشنده و خریداران تنظیم شده باشد یا مشتری با توجه به شرایطی که قبلاً ذکر شده بود برای محصول و خدمات بیعانه پرداخت کند، خریدار میتواند میزان ضرر را محاسبه کرده و از فروشنده دریافت کنند. بنابراین بهتر است فروشندگان به قوانین خرید و فروش کالا پایبند باشند.
-
وظیفه استرداد قیمت
یکی دیگر از مهمترین وظایف فروشنده این است که در صورت بر هم خوردن قرارداد، هزینه دریافت شده از خریدار را به او پس دهد. به عنوان مثال، بسیاری از کسب و کارها و محصولات خود را بصورت سفارشی سازی شده به فروش میرسانند. به این ترتیب که مشتریان ابتدا باید محصول مورد نظر خود را با ویژگیهای خاص سفارش دهند.
سپس بعد از گذشت یک الی دو هفته، محصول آماده شده و به خریداران تحویل داده میشود. در صورتی که فروشنده کالا نتواند محصول را طی مدت زمان مقرر آماده کند، موظف است هزینه فروش محصول و خدمات را به مشتری پس دهد.
-
وظیفه پرداخت سود
کسب و کارهایی که به صورت سفارشی فعالیت میکنند، با مشکلات پیچیدهای همراه هستند. به عنوان مثال، فرض کنید مشتری برای خرید یک گوشی تلفن همراه با برند خاص اقدام کند، اما برند مورد نظر هنوز وارد کشور ایران نشده باشد. طی این حالت فروشندگان تلفن همراه میتوانند مبلغی بابت سفارش محصول مورد نظر از خارج از کشور دریافت کنند و بعد از ورود گوشی تلفن همراه به داخل کشور، آن را در اختیار خریدار قرار دهند. در صورتی که گوشی تلفن همراه دو ماه بعد از پرداخت هزینه وارد ایران شود، ممکن است قیمت دلار بر افزایش یا کاهش قیمت آن تاثیر گذار باشد.
در این حالت فروشنده نمیتواند محصول را با قیمت دلار روز بفروشد. به عنوان مثال، اگر فروشنده ابتدا ۱۴ میلیون بابت گوشی تلفن همراه دریافت کرد و دو ماه بعد قیمت گوشی مورد نظر به دلیل کاهش قیمت دلار به ۱۲ میلیون رسید، فروشنده باید دو میلیون را به مشتری بازگرداند.
سخن پایانی فروشنده کیست
در این مقاله به طور کامل درباره فروشنده و وظایف آن صحبت شد. اطلاع یافتن درباره وظایف و حقوق فروشنده به کسب و کارها کمک میکند تا با دید بهتری برای فروش محصولات و خدمات خود اقدام کنند. یک کسب و کار قبل از شروع فعالیت خود باید اطلاعات جامغع درباره فروش و بازاریابی داشته باشد. اگر به کسب اطلاعات بیشتر درباره روشهای فروش و تبلیغات علاقهمند هستید، پیشنهاد میکنیم سایر مقالات و وبلاگهای آکادمی کسب و کار جوانبخت را مطالعه کنید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.